جوش قوس الکتریکی با الکترود روکشدار (SMAW – Shielded Metal Arc Welding) نوعی جوشکاری است که در آن فرآیند جوشکاری به صورت قوس الکتریکی اجرا میشود و حفاظت از محل جوشکاری نیز به کمک روکش الکترود صورت میپذیرد.
نابسیویل؛ در صنعت، روشهای متفاوت و زیادی برای جوشکاری از جمله جوش قوس الکتریکی، جوش فراصوت، جوش لیزر و جوش اصطکاکی وجود دارد. از این میان جوش قوس الکتریکی بیشترین استفاده را در کارخانههای ساخت قطعات فولادی ساختمان دارد.
جوش قوس الکتریکی چیست؟
جوش قوس الکتریکی فرآیندی از جوشکاری است که در آن، حرارت فلز کار (الکترود) توسط عبور جریان الکتریکی و تشکیل قوس الکتریکی بین فلز کار و فلز مبنا به وجود میآید. قوس الکتریکی باعث ایجاد حرارت ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ درجه سانتیگرادی میشود و در این حالت فلز الکترود فلز قطعات مبنا با هم آمیخته شده و اتصال بین دو قطعه برقرار میگردد.
خطرات و عوامل خراب شدن جوش
در عملیات جوشکاری همواره دو خطر وجود دارد که ممکن است باعث خراب شدن جوش گردد. اولی انجماد سریع جوش است. بدین معنا که جوش در زمان بسیار اندک، ناگهان از حرارت حدود ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد به ۳۰۰ درجه سانتیگراد برسد. در این تغییر ناگهانی حرارت، قطعاً جوش ترک میخورد. خطر دوم تماس جوش با هوا در طی این مدت است. قرار گرفتن جوش در مجاورت هوا در زمان اولیه جوشکاری باعث اکسید شدن فلز و ایجاد ترکهای سطحی روی جوش میشود. بنابراین باید شرایطی مهیا کرد تا تبدیل حالت مذاب به جامد و سرد شدن جوش به سرعت رخ ندهد و در طی این مدت نیز جوش با هوا تماس نداشته باشد. بدین منظور میتوان از روشهای محافظتی مانند الکترود روکشدار، حفاظت گاز و جوش زیر پودری استفاده نمود. در این مطلب با جوش قوس الکتریکی با الکترود روکشدار (SMAW) آشنا میشویم.
جوش قوس الکتریکی با الکترود روکشدار (SMAW)
جوش قوس الکتریکی با الکترود روکشدار (SMAW) یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین روشهای جوشکاری است که در آن با استفاده از دستگاه جوشکاری و الکترود جوشکاری بین قطعات فلز، اتصال برقرار میشود. در این حالت قوس الکتریکی بین الکترود روکشدار و حوضچه مذاب شکل میگیرد. محافظت از جوش به وسیله روکش الکترود صورت میگیرد که در هنگام مصرف، تجزیه شده و به علت وزن مخصوص کمتر در بالای جوش قرار میگیرد و روی حوضچه مذاب را میپوشاند. بنابراین حوضچه مذاب فلز توسط یک ابر دود و یک پوشش از سرباره که در اثر سوختن و تبخیر پوشش الکترود به وجود میآید، محافظت میشود. امروزه در کارخانه، جوش قوس الکتریکی با الکترود روکشدار بیشتر برای خال جوش، جوش قطعات الحاقی و جوش تعمیراتی به کار میرود.
مزایا و معایب جوش قوس الکتریکی با الکترود روکشدار
جوش قوس الکتریکی با الکترود روکشدار دارای تجهیزات نسبتا ساده و ارزان، کاربرد گسترده و امکان جوشکاری در حالتهای مختلف است. از این نوع جوشکاری میتوان در نواحی با دسترسی مشکل استفاده نمود. همچنین گاز محافظ حاصل از سوختن سرباره، حساسیت خاصی ایجاد نمیکند. سرعت عمل پایین، تداخل سرباره و جوش و مقدور نبودن پیوستگی جوشکاری به دلیل تعویض الکترود، مشکلاتی را برای این نوع جوشکاری به وجود میآورد.
۲ دیدگاه در حال حاضر