سلام خدمت شما همراهان همیشگی نابسیویل؛ امروزه مدلهای CAD در سازهها جای خود را به مدلهای پیشرفته BIM یا Building Information Modeling دادهاند. یکی از تفاوتهای یک مدل CAD با یک مدل BIM سطح کیفیت نمایش LOD میباشد. در این مطلب میخواهیم به بررسی مفهوم LOD در BIM بپردازیم.
مفهوم LOD در BIM چیست؟
کلمه LOD مخفف Level of Development میباشد که در ساختار BIM سطح نمایش کیفیت عناصر در مدلهای BIM را مشخص میکند. سطح نمایش (LOD) مستندات کاملی را برای متخصصان صنعت AEC فراهم میکند تا با وضوح بالاتری از مدلهای اطلاعات ساختمان (BIM) در مراحل مختلف طراحی و ساخت اطمینان حاصل کنند. بر همین اساس استاندارد AIA آمریکا شش سطح مختلف را برای LOD در نظر گرفته است که در ادامه به آنها میپردازیم.
سطوح مختلف LOD در BIM
LOD-100
در این سطح نمایش، عناصر صرفا ماهیت نمایشی و گرافیکی دارند که پایینترین سطح نمایش LOD را در این دسته قرار میدهیم. فرض کنید در پلان ساختمان صرفا یک ستون در فضای نشیمن قرار دارد. از نظر بصری، عنصر ستون به معنای وجود آن در پلان است اما هیچ جزییات دیگری یعنی اندازه، ساختار، مکان و موقعیت مشخصی نمیتواند داشته باشد. پس صرفا وجود عناصر با کمترین سطح جزییات بدون هیچ حد و مرزی را میتوان بر اساس LOD-100 تنظیم کنیم.
LOD-200
اگر عنصر و مدل به صورت حدودی و تقریبی تعریف شود یعنی در مثال قبل حدود موقعیت و مکان، شکل و ابعاد ستون مشخص شود، مدل در دسته LOD-200 تعریف میشود. اما یادتان باشد مدل هنوز در فاز نمایش گرافیکی قرار دارد.
LOD-300
اگر مشخصات عنصر و مدل تعریف شود و دیگر حدودی نباشد، یعنی در مثال قبل، تعریف شده باشد که، ستون، بتنی است یا فولای و موقعیت و ابعاد دقیق آن مشخص گردد، این سطح نمایش را LOD-300 مینامیم.
LOD-350
در این سطح نمایش،جزئیات ساختاری مدل اضافه و نمایش داده میشود. در مثال قبل یعنی تعداد و چیدمان میلگردهای ستون یا حجم بتن و اتصالات اصلی نیز برای ساخت و تکمیل مدارک نمایش داده میشود.
LOD-400
در این سطح نمایش جزییات در بالاترین حد خودش نمایش داده میشود. یعنی در مثال قبل علاوه بر میلگردهای ستون و اتصالات، تمامی اتصالات جزئی مثل جوش، پیچ و مهره و … نیز به مدارک اضافه میشود. LOD-400 تشکیل شده از مدارک دو بعدی و سه بعدی با جزییات دقیق میباشد که گاهی میتواند به صورت یک مدل هوشمند عمل کند. میتوان گفت نقشههای شاپ (Shop Drawing) کارگاهی در این سطح نمایش، نسبت به یک مدل Bim خروجی گرفته میشود.
LOD-500
سطح نمایش جزییات یک مدل نمیتواند از LOD-400 بیشتر باشد اما میتوان تطبیق، آنالیز و مدیریت یک مدل با سطح نمایش LOD-400 با واقعیت اجرایی در محل کارگاه و محل ساخت پروژه را LOD-500 بنامیم. به عبارتی دیگر ممکن است اطلاعاتی غیرهندسی و نظری را به مدل نسبت دهیم که نمایش آن ممکن نخواهد بود به همین دلیل این اطلاعات در دسته LOD-500 به مدل نسبت داده میشود. (مثل شرایط نگهداری)
مفهوم LOD در BIM
انجمن بینالمللی BIM Forum بر اساس استاندارد AIA آمریکا هر ساله طبقهبندی سطح نمایش جزییات LOD را برای برخی از عناصر و مدلهای BIM منتشر و بروزرسانی میکند. البته شاید تمامی عناصر در این استاندارد گفته نشده باشد اما شما میتوانید در چهارچوب این استاندارد هر مدلی را که در نظر دارید بر اساس سطح LOD به عنوان BIM Modeler مدلسازی و ارائه دهید.
یکی از تفاوتهای یک مدل CAD با یک مدل BIM سطح کیفیت نمایش LOD میباشد که با آن آشنا شدید اما باید بدانید که همهی نرمافزارهای مدلسازی نمیتوانند از این سطح نمایش برخوردار باشند و باید از نرمافزارهای مدلسازی استفاده نمود که حتما آن نرمافزار بر اساس BIM باشد. به عنوان مثال مدلهای نرمافزار Revit یا TEKLA به عنوان یک نرمافزار بر پایه BIM میتواند از سطح نمایش LOD پیروی کند به شرطی که قوانین یک مدل BIM و البته سطح نمایش جزییات LOD در ساختار آن پیادهسازی شده باشد.
۱ دیدگاه در حال حاضر